Over Liberia

Liberia ligt aan de westkust van Afrika en is gesticht door teruggekeerde ex-slaven uit de Verenigde Staten. Een bijzondere geschiedenis, waarmee het een van de weinige Afrikaanse landen is dat nooit gekoloniseerd is geweest.

Geschiedenis

De ex-slaven uit de Verenigde Staten slaagden erin om een permanente nederzetting te realiseren aan de kust. Liberia, ging het heten: vrijheid. De naam van de hoofdstad, Monrovia, was afgeleid van de toenmalige Amerikaanse president, Monroe.

Natuurlijk was Liberia niet leeg voordat de migranten uit Amerika arriveerden. De oorspronkelijke bevolking werd gezien als tweederangsburgers en de twee groepen leefden een geïsoleerd bestaan.

Die tweedeling bleek in combinatie met slechte economische keuzes van verschillende leiders de ultieme voedingsbodem voor de Liberiaanse Burgeroorlog, die in 1989 begon onder leiding van rebellenleider Charles Taylor. Een gewelddadig, traumatiserend conflict dat in 1999 opgevolgd werd door een tweede burgeroorlog, met honderdduizenden doden als gevolg.

In 2003 werden vredesbesprekingen gehouden in de Ghanese hoofdstad Accra. Toenmalig president Taylor trad onder grote druk af. Inmiddels is hij veroordeeld en vastgezet voor zijn oorlogsmisdaden in buurland Sierra Leone. Vanaf 2006 was Ellen Johnson Sirleaf twee termijnen president van Liberia. Daarmee was zij de eerste vrouwelijke president in Afrika. In 2017 heeft oud-voetbalster George Weah het stokje van haar overgenomen na democratische verkiezingen.

Natuurlijke rijkdom

Liberia (96 duizend km2) bestaat grotendeels uit tropisch regenwoud en is gezegend met fosforrijke aarde, bij uitstek geschikt voor het verbouwen van uiteenlopende gewassen, vruchten en granen.

Er groeit een groot aantal voedselgewassen waaronder rijst, weegbree, eddoes, bataat, bananen, ananas, mango’s, granen, peper, suikerruit, palmolie, cacao en cassave. Het land is bovendien rijk bedeeld met mineralen zoals ijzererts, diamant en goud.

Door Liberia’s natuurlijke rijkdommen kan het land zelfredzaam zijn. Maar helaas is de realiteit dat Liberia een van de armste landen ter wereld is. Veel voedsel moet geïmporteerd worden en de weinige lokale industrieën, die ijzererts, rubber, palmolie en hout exporteren, zijn voornamelijk in buitenlandse handen.

wie-zijn-wij---over-liberia---natuurlijke-rijkdom---mineke-foundation

Daarnaast vormt de precaire veiligheid, die is ontstaan na de burgeroorlog in de jaren ’90, samen met de corruptie, zeer hoge werkeloosheid, armoede, landelijke geschillen en geweldsmisdrijven, een bedreiging voor de sociaal-politieke en economische stabiliteit.

Realiteit

Liberia gaat gebukt onder de gevolgen van burgeroorlog

en gezondheidscrises. Met als gevolg een economie die aan de grond zit en een instabiele samenleving.


Opeenvolgende regeringen zijn niet in staat geweest

verandering in deze situatie te brengen. Door de instabiele situatie zijn er geen internationale investeringen. Het gevolg is dat de economie geen groei laat zien en dat de langetermijnverwachtingen slecht zijn. Ons team in Liberia

ziet dagelijks de gevolgen van deze situatie:

  • De werkloosheid is hoog.
  • Gezinnen hebben een beperkt inkomen en kunnen

nauwelijks investeren in de opleiding van hun kinderen of in hun eigen opleiding.

  • De bevolking is slecht opgeleid.
  • De overheidsprogramma’s voor onderwijs zijn

verouderd en leiden niet tot een beter perspectief voor jongeren.

  • Er is gebrek aan eigen initiatief bij een groot

deel van de bevolking.

  • Meisjes en vrouwen worden achtergesteld.
  • Door het gebrek aan alternatieven dreigt een

grote groep jongeren af te haken en hun heil te zoeken in drugs en prostitutie.

De oplossing moet vanuit Liberia zelf komen. Dit lukt alleen

als de jonge bevolking goed wordt opgeleid en in staat wordt gesteld de regie zelf in handen te nemen.

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang een paar keer per jaar een update over ons werk.

Je hebt je succesvol ingeschreven voor onze nieuwsbrief!

Scroll naar boven