Ons verhaal

Mijn naam is Tonia Dabwe, oprichter en voorzitter van Mineke Foundation. In 1968 waren mijn Liberiaanse vader en Nederlandse moeder de eerste bewoners van het gebied dat tegenwoordig Dabwe Town heet, vernoemd naar mijn vader als dank voor de inspanningen die mijn ouders hebben geleverd bij de ontwikkeling van de gemeenschap.

Mijn vader

Mijn vader, Dabwe Wiah, heeft in zijn jeugd in Liberia hard moeten werken om onderwijs te kunnen volgen. Hij kreeg de kans om in Nederland te studeren en koos voor landbouwwetenschappen. Hij wilde ervoor zorgen dat Liberia, een land met veel natuurschatten en vruchtbare grond, geen voedsel meer hoefde te importeren.

 

Hij keerde terug met zijn Nederlandse vrouw: mijn moeder, Mineke Muilerman. In 1968 waren zij de eerste inwoners van de gemeenschap die nu de naam Dabwe Town draagt. Liberia is gesticht door uit de Verenigde Staten teruggekeerde ex-slaven en heeft nooit slavernij gekend. Maar in de visie van mijn vader is een land dat afhankelijk is van de import van voedsel, een land in slavernij. Hij liet op zijn proefboerderij van 1.5 hectare dagelijks aan bezoekers zien wat er mogelijk was door alles wat voorhanden is in de prachtige Liberiaanse natuur te gebruiken in combinatie met moderne landbouwmethoden.

wie zijn wij - ons verhaal - Dabwe Wiah - mineke foundation

Op de Damiefa school, opgericht in 1982, leerde hij schoolkinderen de basisvaardigheden van landbouw zodat zij hun families konden helpen met het verbouwen van hun eigen voedsel. Daarnaast werden er wegen aangelegd, eenvoudige bruggen gebouwd en kreeg het dorp stromend water en elektriciteit. Mijn ouders sponsorden schoolkinderen en kleine ondernemers. 

Gruwelijke oorlog

De eerste Liberiaanse burgeroorlog, die op kerstavond 1989 begon, maakte een einde aan het werk van mijn ouders. Niet alleen de gebouwen en de infrastructuur waar zij zo hard aan hadden gewerkt werden vernietigd, maar ook de sociale cohesie in het land, het vertrouwen in eigen kunnen en in elkaar. Ik en mijn ouders werden gedwongen te vluchten. Daarbij is mijn moeder Mineke vermist geraakt. Ze is nooit teruggevonden. 

 

Ik kon uiteindelijk naar Nederland vluchten, en mijn vader is teruggekeerd naar Dabwe Town. Maar de ooit zo bloeiende gemeenschap bleef zwaar beschadigd achter. Niet alleen de oorlogsslachtoffers, maar de gehele Liberiaanse gemeenschap is getraumatiseerd door de twee burgeroorlogen, ook al is de laatste al meer dan 10 jaar geleden geëindigd. Mensen wantrouwen elkaar, officiële instanties en ook de grote internationale ngo’s. Was het werk van mijn ouders dan voor niets geweest? 

wie zijn wij - ons verhaal - dabwe wiah mineke muilerman - mineke foundation

 

Mijn droom

Mijn droom is om het werk van mijn ouders voort te zetten. Met de middelen van nu wil ik mensen helpen zelf de economische en sociale situatie van Dabwe Town en het Gardnersville district blijvend te verbeteren, zodat dit gebied een voorbeeld kan zijn voor andere regio’s in Liberia en de omringende landen. Om dit te bereiken heb ik in januari 2009 de Stichting Mineke Foundation opgericht.

 

Er is inmiddels veel bereikt. Er is een eerste begin gemaakt met de renovatie van de Damiefa school. Dankzij de vakopleidingen zeepmaken en banketbakken in combinatie met ondernemerstrainingen, kunnen al veel afgestudeerden in hun eigen levensonderhoud voorzien. Dit zijn vaak jonge alleenstaande moeders. In onze Women’s Club steunen zij elkaar en leren ze verder, over bijvoorbeeld gezondheid en vrouwenrechten. 

De kinderen kunnen na school terecht bij de Kids Club, waar zij spelenderwijs kunnen leren en hopelijk in de toekomst ook met computers kunnen leren omgaan.

Tonia Dabwe, founder of Mineke Foundation

Mijn droom

Mijn droom is dat het gebied rond Dabwe Town weer een regio wordt met een sterke sociale cohesie, waarin inwoners verantwoordelijkheid nemen voor hun leven en succesvol zijn. De jonge ondernemers, die wij opleiden, laten positiviteit, initiatief en doorzettingsvermogen zien en geven dat weer door aan hun omgeving. De negatieve spiraal wordt doorbroken en een samenleving ontstaat waarin mensen elkaar steunen, afspraken worden nagekomen, kinderen naar school gaan, een goede infrastructuur aanwezig is, bloeiende bedrijven ontstaan en waarin criminaliteit en corruptie gezamenlijk worden bestreden. 

Help mee

Wil je ook bijdragen aan een veilig, zelfredzaam en rechtvaardig Liberia?

Help ons mee om deze droom te verwezenlijken!

Nederland

Stichting Mineke Foundation

p/a Jagerserf 19

3851 SM Ermelo

 

RSIN nummer: 820357686

Kamer van Koophandel: 08188102 

Liberia

Mineke Foundation

Damiefa School compound

(15 minutes walking distance from Dry Rice Market)

Dabwe Town, Gardnersville, Liberia

 

Accreditatie:

MFDP/NGO/AC# 1576

Donaties

Je kunt doneren via bankrekeningnummer:

NL60 INGB 000 481 61 54

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

© 2020, Mineke Foundation •  Disclaimer •  Privacyverklaring • Ontwikkeld door  Infused

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang een paar keer per jaar een update over ons werk.

Je hebt je succesvol ingeschreven voor onze nieuwsbrief!

Scroll naar boven