Vakonderwijs

Vijftien jaar burgeroorlog heeft in Liberia diepe sporen achtergelaten. De infrastructuur en economie zijn nog steeds niet hersteld. Het werkloosheidspercentage van de jonge en nauwelijks opgeleide beroepsbevolking bedraagt ongeveer 80%. En dan is er nog de schade ín de mensen.

Vakopleidingen via sociale ondernemingen

September 2022

De Covid-19 crisis had al gezorgd voor een sterke stijging van de grondstof- en voedselprijzen. Door de oorlog in Oekraïne stijgen de kosten alleen maar verder. Dus ook de kosten voor het materiaal en de grondstoffen van onze sociale ondernemingen. Hierdoor lukt het ons niet meer de kosten van de sociale ondernemingen af te dekken. We stoppen daarom noodgedwongen met deze ondernemingen. We hebben hierover overlegd met onze sponsoren. Zij begrijpen de keuze en steunen deze. We zijn aan het verkennen hoe we, zeker nu, kunnen blijven bijdragen aan de economische zelfstandigheid van vrouwen en jongeren in Liberia.

Mineke Foundation is in 2012 gestart met vakopleidingen voor ongeschoolde en laag opgeleide inwoners. Trainees kregen een vakopleiding plus ondernemerschapstraining. Intussen hebben wij dit doorontwikkeld naar sociale ondernemingen. Trainees leren het vak en ondernemersvaardigheden on-the-job. Ons doel blijft trainees vaardigheden te leren waarmee zij economisch onafhankelijk kunnen worden.

 

Mineke Foundation is een officieel geaccrediteerde vakschool. Tussen 2012 en 2020 boden wij drie vakopleidingen: ‘Zeep maken’, ‘Brood & Banket’ en een “Kappersopleiding’ en een training ‘Computervaardigheden’. De vakopleidingen werden gegeven en getoetst door geslaagde lokale ondernemers, die zo ook een voorbeeldfunctie hebben. Na elke trainingsdag werden de resultaten – brood, gebak en zeep – direct verkocht op de markt. Zo oefenen trainees vanaf het begin met ondernemen.

Trainees betalen een eigen bijdrage en committeren zich aan het nakomen van afspraken.

Trainees worden tijdens hun opleiding regelmatig getest om hun voortgang te beoordelen. Het resultaat geeft ook input voor het evalueren van de opleidingen: de moeilijkheidsgraad, het vermogen van cursisten om het aangeboden materiaal te begrijpen, enz. Aan het einde van elke trainingsronde is er een examen. Trainees die slagen, krijgen een certificaat.

In 2019 brachten wij de opleiding ‘Zeep maken’ onder in een pilot sociale onderneming. De eerste resultaten waren positief. In 2020 besloten wij – ingegeven door de coronapandemie – ook de andere vakopleidingen versneld door te ontwikkelen tot sociale ondernemingen. Hiervoor zijn businesscases uitgewerkt.

Soap trainees at Mineke Foundation

In 2021 zijn we van start gegaan met een bakkerij en een naaiatelier. Naast on-the-job training in het vak plus ondernemen, bieden we ook leerwerkplekken en lokale werkgelegenheid. Op termijn verwachten wij ook verder te kunnen met de sociale onderneming ‘Zeep maken’. Het vraagt echter meer tijd om hier een goed businessplan voor te ontwikkelen.

Onze ambitie is dat de sociale ondernemingen binnen 5 tot 7 jaar voldoende inkomsten opleveren om kostendekkend te zijn. Tot het moment waarop dit zo is, worden de kosten gefinancierd uit fondsenwerving.

Onze vakopleidingen werden tot 2020 mogelijk gemaakt door onder andere Turing Foundation, Transpetrol Foundation, Gemeente Deventer, Anglicaanse Kerk Twente, de Protestantse Kerk Deventer Colmschate en particuliere giften.

Onze sociale ondernemingen worden met ingang van 2021 mogelijk gemaakt door Sichting Wierda-Baas, het Dirk Bos Fonds, Stichting Salomons Hulpfonds, Stichting Zwanenburg Ontwikkelingsfonds en particuliere giften.

Computertraining

Volgens onderzoek van de Verenigde Naties is de internetpenetratie in Liberia momenteel 10% en heeft slechts 5-7% van de bevolking toegang tot een computer. Tegelijkertijd vereisen de meeste banen dat sollicitanten computervaardigheden hebben. Computeronderwijs biedt deelnemers kansen om hun vaardigheden en positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Daarnaast brengt het gebruik van internet ontzettend veel mogelijkheden voor volwassenen en jongeren.

Op ons kantoor in Dabwe Town is een trainingslocatie ingericht. Wij bieden een computertraining aan met de nadruk op elementaire computervaardigheden, zoals MS Office en het gebruik van e-mail en internet. Onze training gaat ook in op online privacy- en veiligheidskwesties.

Met ingang van 2021 brengen wij onze computeropleiding onder in ons Resource Center. De komende jaren zetten wij in op vergroting van onze samenwerking met omliggende scholen. Het computeronderwijs wordt daarmee nadrukkelijker onderdeel van onze activiteiten voor onderwijsondersteuning voor scholieren.

vakopleidingen---computer-lab---mineke-foundation

Geen stroom

In Liberia is de stroomvoorziening een groot probleem. Gelukkig hebben wij op ons kantoor een stroomaansluiting van LEC, de Liberian Electricity Company. De voorziening is echter niet stabiel. Daardoor moeten we regelmatig terugvallen op een duur aggregaat om de lessen door te laten gaan.

De opstart en inrichting van ons computerlab werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Thales FoundationUnesco Centrum Nederland en de Turing Trust.

Foto’s

Help mee

Wil je ook bijdragen aan een veilig, zelfredzaam en rechtvaardig Liberia?

Help ons mee om deze droom te verwezenlijken!

Nederland

Stichting Mineke Foundation

p/a Jagerserf 19

3851 SM Ermelo

 

RSIN nummer: 820357686

Kamer van Koophandel: 08188102 

Liberia

Mineke Foundation

Damiefa School compound

(15 minutes walking distance from Dry Rice Market)

Dabwe Town, Gardnersville, Liberia

 

Accreditatie:

MFDP/NGO/AC# 1576

Donaties

Je kunt doneren via bankrekeningnummer:

NL60 INGB 000 481 61 54

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

© 2020, Mineke Foundation •  Disclaimer •  Privacyverklaring • Ontwikkeld door  Infused

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang een paar keer per jaar een update over ons werk.

Je hebt je succesvol ingeschreven voor onze nieuwsbrief!

Scroll naar boven