VAKOPLEIDINGEN 

Vijftien jaar burgeroorlog heeft in Liberia diepe sporen achtergelaten. De infrastructuur en economie zijn nog steeds niet hersteld. De werkeloosheid van de jonge en nauwelijks opgeleide beroepsbevolking bedraagt ongeveer 80%. En dan is er nog de schade ín de mensen. Wie die schade samenvat noemt het 'vertrouwen'. Op alle fronten is het vertrouwen van de mensen beschadigd, wat ondermijnend werkt voor de wederopbouw van het land. Gevolg is dat ook andere waarden zijn aangetast, zoals samenwerken, het geloof in de ander, het nakomen van beloften, en het vertrouwen dat een ander er niet primair op uit is om je te beschadigen.

Zowel de economische malaise als de sociale problematiek pakt Mineke Foundation aan door het verzorgen van twee vakopleidingen. Wie zijn diploma heeft behaald kan een eigen inkomen verdienen en zo grip krijgen op zijn eigen leven. En mogelijk zelfs een bedrijf starten en daarmee werkgelegenheid bieden aan anderen. De focus ligt op eigen verantwoordelijkheid, vaardigheden aanleren en samenwerken met anderen.

Ondernemen in Zeep en Brood & Banket

8a teacher clarifies 11 rolling it out 16 deep frying in hot oil  14 adding the blue top layer 21 working hard

In 2012 werden de eerste opleidingen in 'brood en banket' en 'zeep maken' gegeven. Deze vakken werden gekozen met de cursisten zelf. Behalve de noodzakelijke vakkennis komen ook ondernemersvaardigheden aan bod. De lessen in ondernemersvaardigheden voldoen aan een grote behoefte en zijn verder uitgebreid om inderdaad tot de start van bedrijfjes mogelijk te maken. In de toekomst zal hierop nog meer de nadruk komen te liggen. Deze opleidingen worden gegeven en getoetst door geslaagde lokale ondernemers, die zodoende ook een voorbeeldfunctie hebben. De cursisten betalen een kleine bijdrage en commiteren zich aan het nakomen van afspraken, iets dat niet altijd vanzelfsprekend is. Na iedere trainingsdag worden de resultaten – brood, gebak en zeep – direct verkocht op de markt. Zo oefenen cursisten vanaf het begin met ondernemen. De producten van de studenten van Mineke Foundation zijn erg populair. De zeep is van de hoogste kwaliteit en de bakproducten vinden gretig aftrek.

Mineke Foundation is sinds eind 2014 een door de Liberiaanse overheid erkend opleidingsinstituut.

 

DONEER AAN ONZE VAKOPLEIDINGEN

 

Joomla Templates by Joomla51.com