OVER LIBERIA 

Liberia is gelegen aan de westkust van Afrika en grenst aan Guinee, Sierra Leone en de Atlantische Oceaan. Liberia kent een mix van tropische klimaten, waarbij langs de zuidoostelijke kustgebieden het tropisch regenwoudklimaat domineert en er in het noordwesten en landinwaarts hoofdzakelijk sprake is van een tropisch moessonklimaat. De hoogstgelegen gebieden kennen een tropisch savanneklimaat. Liberia is ca. 96.000 km2 groot. Het land bestaat grotendeels uit tropisch regenwoud en is gezegend met fosforrijke aarde, bij uitstek geschikt voor het verbouwen van uiteenlopende gewassen, vruchten en granen. Er groeit een groot aantal voedselgewassen waaronder rijst, weegbree, eddoes, bataat, bananen, ananas, mango’s, granen, peper, suikerruit, palmolie, cacao en cassave. Het land is bovendien rijk bedeeld met mineralen zoals ijzererts, diamant en goud.

Rijkdommen

Liberia’s natuurlijke rijkdommen zouden het land zelfredzaam kunnen maken. Maar helaas is de realiteit dat Liberia één van de armste landen ter wereld is. Het land heeft import van voedsel nodig. En de weinige lokale industrieën, die ijzererts, rubber, palmetto en hout exporteren, zijn voornamelijk in buitenlandse handen. Daarnaast vormt de precaire veiligheid, die is ontstaan na de burgeroorlog in de jaren ’90, samen met de corruptie, zeer hoge werkeloosheid, armoede, landelijke geschillen en geweldsmisdrijven, een bedreiging voor de sociaal-politieke en economische stabiliteit.

Realiteit

In een gemeenschap, waarin bijna iedereen de oorlog heeft meegemaakt en nog bijna dagelijks kampt met de gevolgen ervan, zijn maar weinig mensen te vinden die verder willen kijken dan de dag van vandaag en het welzijn van hun eigen familie. Waarom herbouwen als de nieuwe gebouwen op ieder moment vernield kunnen worden? Waarom werken wanneer er NGO's zijn die voor je zorgen? Waarom nadenken over een toekomst die je toch niet hebt? En waarom eerlijk handelen wanneer je goed kunt verdienen aan corruptie?

Dit is de maatschappelijke werkelijkheid en de situatie die Mineke Foundation op de lange termijn positief hoopt te beïnvloeden door haar werk in Dabwe Town en het Gardnersville district.

Voor meer informatie over Liberia, zie:

 

Joomla Templates by Joomla51.com