ONS VERHAAL

Mijn naam is Tonia Dabwe, oprichter en voorzitter van Mineke Foundation. In 1968 waren mijn ouders de eerste bewoners van het gebied dat tegenwoordig Dabwe Town heet. De gemeenschap is vernoemd naar mijn vader om mijn ouders te bedanken voor hun inspanningen bij de ontwikkeling van deze gemeenschap.

Mijn vader

6107926393 6a13faca8c b

Mijn vader, Dabwe Wiah, heeft in zijn jeugd in Liberia hard moeten werken om onderwijs te kunnen volgen.Hij kreeg de kans om in Nederland te studeren en koos voor landbouwwetenschappen. Hij wilde ervoor zorgen dat Liberia – een land met veel natuurschatten en vruchtbare grond – geen voedsel meer zou hoeven te importeren. Hij keerde terug met zijn Nederlandse vrouw, mijn moeder, Mineke Muilerman. In 1968 waren zij de eerste inwoners van de gemeenschap die nu de naam Dabwe Town draagt.

De Republiek Liberia, is een republiek aan de westkust van Afrika, die door uit de Verenigde Staten teruggekeerde ex-slaven gesticht werd. Liberia heeft nooit slavernij gekend, maar in de visie van mijn vader is een land dat afhankelijk is van de import van voedsel, een land in slavernij. Hij liet op zijn proefboerderij van 1.5 hectare dagelijks aan bezoekers zien wat er mogelijk was door gebruik van alles wat voorhanden is in de prachtige Liberiaanse natuur in combinatie met moderne landbouwmethoden. Op de Damiefa school, opgericht in 1982, leerde hij schoolkinderen basisvaardigheden van landbouw zodat zij hun families konden helpen met het verbouwen van hun eigen voedsel. Daarnaast werden er wegen aangelegd, eenvoudige bruggen gebouwd en kreeg het dorp stromend water en elektriciteit. Mijn ouders sponsorden schoolkinderen en kleine ondernemers.

Gruwelijke oorlog

De eerste Liberiaanse burgeroorlog, die op kerstavond 1989 begon, maakte een einde aan hun werk. Niet alleen de gebouwen en de infrastructuur waar zij zo hard aan hadden gewerkt werden vernietigd, maar ook de sociale cohesie in het land, het vertrouwen in eigen kunnen en in elkaar. Niet alleen de oorlogsslachtoffers, maar de gehele Liberiaanse gemeenschap is getraumatiseerd door de twee burgeroorlogen, ook al is de laatste al meer dan 10 jaar geleden geëindigd. Mensen wantrouwen elkaar, officiële instanties en ook de grote internationale NGO’s. Was het werk van mijn ouders dan voor niets geweest?

Mijn droom

Mijn droom is om het werk van mijn ouders voort te zetten. Met de middelen van nu wil ik mensen helpen zelf de economische en sociale situatie van Dabwe Town en het Gardnersville district blijvend te verbeteren, zodat dit gebied een voorbeeld kan zijn voor andere regio’s in Liberia en de omringende landen. Om dit te bereiken heb ik in januari 2009 de Stichting Mineke Foundation opgericht.

Er is inmiddels veel bereikt. Er is een eerste begin gemaakt met de renovatie van de Damiefa school. Dankzij de vakopleidingen zeepmaken en banketbakken – in combinatie met een training ondernemersvaardigheden en coaching – kunnen al veel afgestudeerden in hun eigen levensonderhoud voorzien. Dit zijn vaak jonge alleenstaande moeders. In onze Women's Club steunen zij elkaar en leren ze verder, o.a. over gezondheid en vrouwenrechten.  De kinderen kunnen na school een dag per week (helaas ontbreekt het aan geld, mensen en ruimte om dit vaker te doen) terecht bij de Kids Club, waar zij spelenderwijs kunnen leren en hopelijk in de toekomst ook met computers kunnen leren omgaan. 

Mijn droom is dat het gebied rond Dabwe Town weer een regio wordt met een sterke sociale cohesie, waarin inwoners verantwoordelijkheid nemen voor hun leven en succesvol zijn. De jonge ondernemers, die wij opleiden, laten positiviteit, initiatief en doorzettingsvermogen zien en geven dat weer door aan hun omgeving. De negatieve spiraal wordt doorbroken en een samenleving ontstaat waarin mensen elkaar steunen, afspraken worden nagekomen, kinderen naar school gaan, een goede infrastructuur aanwezig is, bloeiende bedrijven ontstaan en waarin gezamenlijk criminaliteit en corruptie worden bestreden.

Joomla Templates by Joomla51.com