Nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik dan hier en lees hem online.
BRANDNAME


NIEUWSBRIEF MAART 2015
NIEUW

INLEIDEND


Onze laatste nieuwsbrief was van juni 2014, gevolgd door een persbericht in september 2014. Er is erg veel gebeurd sindsdien. Met deze nieuwsbrief brengen we jullie graag op de hoogte. In Liberia zijn sinds 5 maart geen nieuwe gevallen meer van Ebola geweest. Als dit zo doorgaat wordt het land half april officieel Ebolavrij verklaard. (Helaas hoorden we pas dat er één nieuw geval is geweest. We hopen dat dit een geïsoleerd geval zal zijn). We zijn heel trots op ons team dat zij in zeer moeilijke omstandigheden bij hebben kunnen dragen aan voorkomen dat in Dabwe town en zes omliggende gemeenschappen Ebola uit zou breken. Onze reguliere projecten zijn intussen weer gestart en eind april ga ik weer naar Liberia. Waakzaam blijven is het devies dus we geven in onze projecten nog meer aandacht aan hygiene.
EBOLA

Op 6 augustus, anderhalve week voordat onze vakopleidingen en kinderclub zouden beginnen, werd in Liberia de noodtoestand uitgeroepen. Wij moesten noodgedwongen alles stil leggen. Ons team begon bijna direct met kleinschalige voorlichting in Dabwe Town en we besloten na een paar weken, toen duidelijk werd dat de overheid de ziekte niet onder controle kreeg, de voorlichtingscampagne uit te breiden en te intensiveren.
Heel hartelijk dank aan iedereen die gedoneerd heeft aan onze fondsenwervingscampagne. We hebben het volgende kunnen bereiken:

  • ca 7400  mensen gesproken in deur-aan-deur gesprekken waarbij het team vier dagen per week uren op pad was om mensen thuis te spreken

  • 21x een voorlichtingsfilm vertoond waar 1650 mensen op af zijn gekomen.

  • 4000 folders uitgedeeld waarbij we ook probeerden altijd een persoonlijk gesprek aan te gaan over de ziekte en het voorkomen ervan; 3500 posters in overleg met de community leiders op strategische plekken op mogen hangen (markten, kerken, scholen, etc).

  • veel vertrouwen en goodwill gekweekt, een bijzonderheid in een land waar Ebola zo snel kon uitbreiden vanwege het hoge wantrouwen in de overheid en organisaties.

  • ons team is een lokale beroemdheid geworden toen inwoners uit het gebied hen in het openbaar vervoer gingen herkennen en passagiers hen vroegen ook voorlichting te geven

  • meegedraaid in de CSO Taskforce, een samenwerking van lokale Liberiaanse ngo's waar we, naast de rol van secretaris van een van de drie pijlers, meegedaan hebben aan een inventarisatie van de openbare gezondheidsvoorzieningen in (de omgeving van) Monrovia.

  • het geweldigste resultaat is natuurlijk nul gevallen van Ebola in Dabwe Town en de zes andere gemeenschappen! 

Eind 2014 werd er te midden van de Ebolacrisis nog een mooi resultaat bereikt: Mineke Foundation werd door de Liberiaanse overheid aangewezen als erkend vakopleidingsinstituut. Wij zijn hier natuurlijk erg trots op, ook omdat onze certificaten straks op de arbeidsmarkt echt waarde hebben voor werkgevers en dus ook voor onze trainees.HERSTART ACTIVITEITEN


Op 2 maart startten de vakopleidingen zeep maken en banketbakker. Na twee dagen moesten we de inschrijving voor de banketbakkersopleiding sluiten omdat er veel meer aanmeldingen waren dan we aankonden.

We hebben 80 trainees, waarvan 73 (jonge) vrouwen.

Er is erg veel vraag naar andere vakopleidingen: schoonheidsspecialiste, kapster, naaister en computerlessen. We hopen volgend jaar gehoor te kunnen geven aan tenminste een deel van deze wensen, maar dat is afhankelijk van of we voldoende middelen bij elkaar kunnen krijgen.


Op 20 maart is de kids club van start gegaan met 21 kinderen. We hebben ruimte voor 50. De kids club, die naschoolse activiteiten zoals sport, knutselen en muziek biedt, is een onbekend verschijnsel in Liberia. Ouders kijken de kat nog een beetje uit de boom. Ons team heeft ondertussen afspraken gemaakt met ouders en leiders van de omliggende gemeenschappen over o.a. veiligheid (bijvoorbeeld om vrijwilligers beschikbaar te stellen om kinderen te helpen de weg over te steken).

De tweede helft van 2014 was om snel te vergeten, maar de pas op de plaats heeft ons ongelooflijk veel vertrouwen geschonken van de inwoners van de zeven gemeenschappen. Hier zijn we heel dankbaar voor.
FONDSENWERVING

Vervoer

We slagen er al een aantal jaar niet in genoeg fondsen bij elkaar te krijgen om een auto voor ons team te kunnen kopen en werven om de kosten van vervoer te kunnen dekken.

  • overleggen in de stad. We zijn partner van het minister van Gender en Vrouwenrechten en wonen de maandelijkse overleggen bij. 45-60 minuten enkele reis en het openbaar vervoer is schaars waardoor teamleden soms 1-2 uur moeten wachten voor ze vervoer krijgen.

  • boodschappen doen, minstens wekelijks verse boodschappen inkopen omdat we overdag geen stroom hebben en spullen in de hitte van 35 graden (droge seizoen) erg snel bederven. Geen vriezer.

  • diverse afspraken in de stad die er nu eenmaal bij horen, bank om geld op te halen, gesprekken met potentiele partners en fondsen.


Aggregaat

We hadden een kleintje, die is stuk. Bij 35 graden en amper een zuchtje wind is het in de kleine lesruimte onder een zinken dak met 40 leerlingen niet uit te houden. Idealiter zouden we met zonnepanelen op het dak werken, maar dat is een lange termijn oplossing. Voor nu moet dit opgelost worden en willen we een ander aggregaat aanschaffen om de ventilatoren te kunnen draaien. Kosten: € 2000


Fototoestel

De foto's op Facebook en in deze nieuwsbrief worden met een oude iPad gemaakt omdat de camera die we in 2012 hadden het niet lang uitgehouden heeft in de vochtige hitte van tropisch Liberia. De iPad maakt echter wazige foto's als het licht minder goed is. We willen graag een Canon Powershot. Kosten € 150

Projector

Een andere dierbare wens van het team is een projector om de lessen op de muur te kunnen projecteren. We huren er nu steeds eentje, maar dat tikt flink aan.
Kosten € 300

Laptops

Twee laptops met een goede accu om overdag zonder stroom te kunnen draaien. Onze teamleden, waarvan er maar eentje computervaardigheden heeft, kunnen hier dan mee leren. Wie heeft er eentje voor ons?

Cartridges

In 2012 namen we een kleurenprinter mee naar Liberia. Een gouden greep want printen is nog steeds erg duur. Dit keer willen we graag cartridges meenemen. Wie wil er eentje doneren? Of twee?

DERSWA


Mineke Foundation werkt sinds afgelopen november samen met een aantal andere stichtingen uit West Afrika onder de noemer DERSWA. De samenwerking ontstond deels om krachten te kunnen bundelen op het gebied van fondsenwerving en publiciteit in Europa en de VS en deels als reactie op de weigering van grote organisaties om samen te werken met lokale kleine ngo's tijdens de ebolacrisis.

PROJECTEN

Vakopleidingen
Onze opleidingen zijn heel basic dus we voegen graag dingen toe om onze trainees te inspireren. Zoals cake-, muffin- en zeepvormen, wie wil er er een paar doneren?

Kids club
Er gaat een grote stapel kleurplaten mee, maar wie wil een pakje kleurpotloden en crayons sponsoren? Met een pakje kan een groepje kinderen bij onze kids club weer een hele tijd vooruit. LIBERIAREIS

Heel veel zin in! Ik zou eigenlijk in oktober 2014 gaan, maar dat kon niet vanwege de Ebolauitbraak. Veel vrienden en goede bekenden zijn intussen weer terug en ik wil ze graag weer zien. Daarnaast natuurlijk mijn vader, die gelukkig nog steeds in goede gezondheid verkeert, ons team en onze projecten. En voordat jullie denken dat het alleen maar mensen ontmoeten is, ik sta ook aan de lat om les te geven aan de beide vakopleidingen, tenminste een middag te verzorgen bij de kids club en om te kijken hoe we lokale fondsenwerving kunnen opzetten.VOLG ONSBlijf op de  hoogte van weetjes en nieuws over Mineke Foundation via onze social media kanalen.

Onze volgende nieuwsbrief verschijnt in september. Maar tussentijds kunt u onze vorderingen volgen via de social media.
Deze nieuwsbrief wordt belangeloos samengesteld/geproduceerd door Stephanie Teelen (tekst) en DP Service & Advies (vormgeving en webproductie)U ontvangt deze nieuwsbrief, omdat u heeft aangegeven hem te willen ontvangen.
Wilt u hem niet meer ontvangen stuur dan een email naar info@minekefoundation.org