Nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik dan hier  en lees hem online.
BRANDNAME
NIEUWSBRIEF MAART 2013
NIEUW
VOORWOORD

Nu het nieuwe jaar al weer twee maanden oud en de lente in zicht is, berichten wij u graag weer over ontwikkelingen in Dabwe Town - Liberia. Ons team ter plaatse zit weer boordevol plannen en ook vanuit Nederland is er flinke support om al onze dromen te kunnen verwezenlijken.

BERICHT VAN ONS PLAATSELIJKE TEAM

Ons team ter plaatse – Kuluboh, Mary en Joe – heeft de jaarwisseling gebruikt om de resultaten in 2012 en de plannen voor 2013 op papier te zetten. De afronding van de aula van de school en de start van de vakopleidingen waren de hoogtepunten in 2012. Soms was er teleurstelling: deelnemers aan een vakopleiding haakten af en heftige regenval en het ontbreken van materiaal leidden tot vertraging van projecten. Het team merkt dat stap voor stap hun inspanningen succes hebben. Steeds meer bewoners voelen zich verantwoordelijk voor de ontwikkeling van hun gemeenschap en geven aan iets te willen betekenen. Dat geeft het team steeds meer handen en invloed om resultaten te boeken. Hun belangrijkste doel is om in 2013 de groep enthousiaste inwoners verder uit te breiden. Want zij vormen de sleutel tot de werkelijke ontwikkeling van Dabwe Town. De plannen voor de aanleg van een brug die het dorp in tijden van heftige regenval bereikbaar moet houden, staan dit jaar centraal . Ook wordt opnieuw bekeken hoe de school een waar middelpunt kan worden in de opleiding voor kinderen én volwassenen. Met uw steun moet dat kunnen lukken dit jaar. We gaan ervoor!


KENT U DE FACEBOOKPAGINA VAN MINEKE FOUNDATION

Een paar keer per jaar ontvangt u van ons een nieuwsbrief. Wilt u vaker informatie ontvangen? Dat kan!
Mineke Foundation heeft een kleurrijke pagina op Facebook waar u wekelijks nieuwtjes leest over de ontwikkelingen in Dabwe Town en de vele activiteiten die in NL worden ondernomen voor MF. www.facebook.com/MinekeFoundation  Iedereen kan er op, u hoeft geen lid van Facebook te zijn. Neemt u er eens een kijkje en like ons!
DE VAKOPLEIDINGEN: DOORZETTEN EN VERTROUWEN WINNEN


Midden 2012 startte MF met twee vakopleidingen: bakken en zeep maken. Wat hebben we geleerd: vertrouwen winnen van de inwoners van Dabwe Town was een absolute voorwaarde voor deelname.  Het is ons gelukt om met een kleine groep gemotiveerde deelnemers mooie producten te maken die zeer in trek zijn in Dabwe Town. De verkoop ervan brengt zelfs genoeg geld op om nieuwe ingrediënten te kopen.
Over geld gesproken. Veel cursisten hebben geen ervaring met het beheren van geld. We hopen natuurlijk dat uit de vakopleidingen kleine bedrijfjes ontstaan. Daarom willen we onderzoeken hoe we de cursisten ook kennis bijbrengen over het beheren van geld. Een onverwacht resultaat van de opleidingen is het onderlinge vertrouwen onder de cursisten van de bakopleiding. In een land waar nog veel verborgen verdriet en wantrouwen bestaat, vinden we dit een waardevol resultaat en een mooie basis om samen verder te werken aan de toekomst.

JONGERENCLUB 'JUST SAY NO'Tijd doorbrengen met leeftijdsgenoten, waar in de wereld wil je dat nu niet?
Om de jongeren in Dabwe Town die mogelijkheid te bieden is de club ‘Just say No’ opgericht. Met vallen en opstaan heeft de groep geleerd zijn plek in Dabwe Town te vinden. De groep heeft geleerd dat je je best moet blijven doen om succes te boeken. De groep leert ook steeds beter om zich te verhouden tot andere groepen in de gemeenschap. MF is blij dat de groep na een flitsende start begin 2012 en een hierop volgende terugval in inzet en betrokkenheid zich nu weer herpakt heeft. MF blijft de groep kritisch volgen, maar ook steunen als zij met goede initiatieven komen.

UW STEUN

Hoe u kunt helpen? Dat kan eenvoudiger dan u denkt. 


1. Bijvoorbeeld door via SMS een bijdrage aan Mineke Foundation te doen. SMS "DONATIE 4458" naar 1008. Na verzending van de sms krijg je een (gratis) sms-je terug met een unieke validatiecode. Hiermee kun je aangeven of je MF eenmalig of doorlopend wilt steunen.

2. Heeft u misschien al enige tijd cadeaubonnen liggen? Wist u dat u ze aan onze stichting kunt doneren? Dit kan simpelweg door ze op te sturen naar Stichting Cadeaubon Doneren, t.a.v. Mineke Foundation, Postbus 10856, 1001 EW Amsterdam. Handig om een briefje met serienummers en de naam van MF bij te voegen zodat ook na opening duidelijk is voor wie de bonnen bedoeld zijn.

3. In onze vorige nieuwsbrief introduceerden wij een nieuwe sponsormogelijkheid: Adopteer een cursist. Met 75 euro geeft u iemand een opleiding en basiskennis om een bedrijfje op te zetten.  <<Graag link uit vorige nieuwsbrief weer overnemen>>


WIST U DAT ...
  • Tonia Dabwe voor haar werk voor Mineke Foundation genomineerd is voor de ´International African Woman of the Year´ Award van de organisatie Women4Africa?
    Tonia is een van de zeven genomineerden. Op 18 mei wordt de award uitgereikt en weten we of Tonia hem ook wint.  www.women4africa.com/final-nominees

  • De afdeling Deventer van de Vereniging van vrouwen met hogere opleiding (VVAO) €1.089 heeft ingezameld voor MF tijdens hun lustrumjaar 2012?
    Op 28 januari jl. ontving Tonia de cheque uit handen van de vicevoorzitter Herma Oostenbrink.  

  • MF iedere keer weer verrast wordt door mooie sponsoractiviteiten en giften? Wij kunnen u niet voldoende bedanken voor uw steun en geloof in ons werk. Dank daarvoor!

WIJ WENSEN DAT ....
  • ...we in 2013 ons plaatselijke team in Liberia op tijd kunnen betalen voor hun werk

  • ...de bewoners van Dabwe Town hun plan om een brug te bouwen met elkaar en onze steun zullen realiseren, zodat bij het volgende regenseizoen Dabwe Town bereikbaar blijft

  • ...we in 2013 genoeg fondsen krijgen om de beide vakopleidingen twee keer te herhalen

TENSLOTTE: VAN TONIA

Een pas op de plaats maken. Even stilstaan en tot rust komen. Om daarna weer volop verder te gaan. Zo voelt het op dit moment. 2012 bracht ons mooie successen, maar ook teleurstellingen. Vijfentwintig mensen, met name jongeren, volgden de vakopleiding. Men vraagt nu naar opleidingen voor kapster, schoonheidsspecialiste en naaister. Prachtig natuurlijk, maar we doen het niet. Nog niet.

Het is vorig jaar soms wel erg hard werken geweest om dingen voor elkaar te krijgen. Om mensen bij elkaar te krijgen en om de vakopleidingen van de grond te krijgen. We gaan daarom nu eerst door met wat er is. Verdieping. Wortel schieten. Zodat er een sterke basis is om verder te kunnen groeien.  Onze aandacht gaat daarom in eerste instantie naar onze afgestudeerden: ons team gaat hen hepen kleine bedrijfjes op te starten. Ook willen we de bestaande twee vakopleidingen een paar keer herhalen om er zeker van te zijn dat ze goed draaien. Pas daarna gaan we uitbreiden.

In de laatste vier maanden van 2012 werd Dabwe Town opgeschrikt door zo'n twintig inbraken.
Eerst dachten we dat ons werk de veroorzaker was. Nu blijkt echter dat buurlanden en de VS criminelen naar Liberia deporteren . Dat merken we dus ook in Dabwe Town. De community leiders zorgden ervoor dat het Watch Team 's nachts weer ging patrouilleren. Toen het rustiger werd, ging deze echter weer een slapend bestaan leiden. Als bestuur hebben wij besloten in ieder geval de eerste helft van 2013 geen grote investeringen te doen. We willen zien hoe zaken zich ontwikkelen. Niet alleen vanwege de criminaliteit, maar ook om ruimte te bieden aan ontwikkelingen vanuit de community zelf. We zijn nu een paar jaar aan het sjorren en trekken. Het is tijd om even een stapje terug te doen en te kijken wat er gebeurt. Natuurlijk betekent dit niet dat we niets doen! Integendeel, de fondswerving gaat gewoon door! Onze wensenlijst is nog lang: de tien schoollokalen en het kantoortje, de zonnepanelen op het dak van de aula, die brug door het moeras waar in het regenseizoen bijna 2 meter water staat... Maar nu kijken we eerst even reikhalzend uit naar hoe de zaadjes die geplant zijn gaan groeien. De lente in zicht dus, ook in Dabwe Town. Kom maar op met dat frisse, nieuwe groen!


U ontvangt deze nieuwsbrief, omdat u heeft aangegeven hem te willen ontvangen.
Wilt u hem niet meer ontvangen stuur dan een email naar info@minekefoundation.org